Så städar du hemmet rent – även om du har husdjur

städtips för dig med husdjur

Att städa hemma är en viktig del i att ha ett hem, precis som att husdjur också är viktiga för många människor. Men med ett husdjur hemma så tillkommer väldigt specifika städsysslor som centreras runt att hålla hemmet rent och sanitärt.

Hemstäd – städtips för husdjursägare

Det finns många olika sorters husdjur men de vanligaste är katt och hund. Det viktigaste, när man som hemägare har husdjur av denna sort, är att se till att de är rumsrena. Det minskar risken för att man hela tiden måste vara på alerten för att upptäcka olyckor. Och det kommer också minimera behovet av att hela tiden måsta städa hemma. De flesta av de följande rengöringstipsen är centrerade runt katter och hundar som redan är rumsrena eller i processen att bli det. Kontakta vår städfirma i Stockholm om du är i behov utav städhjälp.

Olyckor kan ske även om ditt husdjur är rumsrent

Oavsett hur vältränad en hund är, så kan det ändå hända olyckor om den inte mår bra eller är lös i magen. Avföring, urin och till och med uppkastningar kan dyka upp när en hund inte mår bra. En veterinär bör alltid kontaktas om detta händer. När en olycka har hänt involverande avföring eller urin så måste det tas om hand ögonblickligen för att se till att dålig lukt inte stannar kvar. Om doktorn diagnostiserat att hunden är sjuk, så är det bäst att omedelbart skrubba området där olyckan inträffat med ett starkt rengöringsmedel. Dock bör du se till att använda ett som inte skadar golvet eller golvmattan.

Hur städar man hemmet om man har hund eller katt?

Kakel, sten och andra hårda golvmaterial klarar av blekmedel medan trä och golvmattor kanske inte gör det. Lite såpa kan ta hand om problemet på trägolv medan heltäckningsmatta kan behöva en professionell rengöring. Avföring och urin från yngre hundar med normal tarmfunktion kan ibland lätt moppas bort på stengolv eller tvättas rent med blekmedel. Detta gäller även urin. Avföring på golvmattor kan behövas borstas bort medan urin kan behöva duttas upp med en torr trasa innan man tar mattan till en professionell rengöringsfirma.

Andra husdjur såsom fåglar eller gnagare som sitter i bur är lättare att städa efter. Men du bör också rengöra deras burar dagligen. Fåglar kan ha en fodring i botten på buren medan gnagare kan ha någon sorts anordning likt en kattlåda med filter för att göra rengöringen enklare. Gnagarnas burar behöver inte rengöras varje dag men det beror också på hur många de är som bor i buren.

Så får du bort päls och hår som ditt husdjur fäller

Många katter och hundar har tunt hår som de fäller flera gånger per år. Husdjur som har tillåtelse att vistas i huset och på möbler kommer säkerligen att lämna päls efter dig på dem eller på golvet. Det bästa sättet att hantera päls eller hår på möbler är att ta en klädvårdsrulle som har en klistrig sida som man rullar över möbeln för att plocka upp håret eller pälsen. Hemägare kan göra denna punktrengöring själva där det behövs. Särskilt om de väntar gäster och städfirman inte är där och städar. Detta kan också utföras på kläder, gardiner och andra saker i hushållet som det kan ha hamnat hår från husdjuret på.

För den övriga hårfällningen som man hittar på golvet kan man använda en dammsugare. Ge katten eller hunden supplement till maten för att göra pälsen mer hälsosam då det kan hjälpa att minimera mängden hår som djuret fäller. En annan bra idé för att upprätthålla städningen hemma är att borsta djuret dagligen för att ta bor hår som är på väg att lossna.