knep för att rengöra kamin och eldstad effektivt

Tips på underhåll och hur du enkelt kan rengöra kamin och eldstad

Tips för att framgångsrikt städa ur din kamin och eldstad

Genom att rengöra din kamin så säkrar du att den fungerar och är säker. Om du inte regelbundet sköter om den så kan du få in sot i dit hus och du kan även ha en osäker eldplats.

Genomför regelbundna städningar av kamin och eldstaden

Om du använder din kamin ofta bör du överväga att göra en lättare städning varje vecka under den del av året då du använder spisen som mest. Om du inte använder den så ofta så kan du sträcka städintervallerna till en gång i månaden. Till att börja med skall du ta bort gallret och gnistskyddet från eldstaden och ställa dem på en plastpresenning. Bär ut presenningen till en plats där du kan skrubba sakerna ordentligt och bli av med allt sot. Rensa delarna ordentligt och torka av dem med en mjuk trasa.

Skyffla bort all aska, sot och rester inifrån kaminen och kasta det. Skrubba de inre utrymmena av din kamin med en borste för att lossa och bli av med all kvarvarande aska. Dammsug sedan upp den lösa askan och resterna med en industridammsugare. Använd inte en vanlig dammsugare för att sotet kan sätta igen filtren snabbt.

För en djupare rengöring kan du blanda 4 liter varmt vatten med industriellt diskmedel. Blöt en skurborste i blandningen och skrubba insidan eldstaden. Fortsätt skrubba tills du har blivit av med så mycket aska och sot som möjligt från innerväggarna. Torka bort resterna av blandningen med en gammal trasa. Sätt nu tillbaka gallret och gnistskyddet för att avsluta jobbet.

Rengöra glasdörrar på kamin på bäst sätt

Om din kamin har glasdörrar så kan de mörkna med sot. Låt glaset kylas ner helt och hållet innan du börja rengöra. När det är svalt så kan du ta bort aska och sot med hjälp av ett rakblad om det behövs. Blanda 4 liter varmt vatten med en kopp vit vinäger och smörj in hela glasytan med blandningen. Låt det sitta ett par minuter och torka sedan av det med en handduk eller tidning. Rengör sedan glaset med vanlig fönsterputs för att avsluta jobbet. Kontakta en rekommenderad städfirma i Stockholm för råd och städhjälp.

Anlita ett proffs – Sotare/skorstensinspektör

En gång om året innan du börjar använda din kamin för säsongen så bör du anlita ett proffs som kommer och kollar till din skorsten och rensar bort farliga rester. Experter rekommenderar att en skorsten skall kontrolleras efter 80 eldar. Även om det är möjligt för den vanliga hemägaren att själv kontrollera skorstenen så är det mycket säkrare och bättre att anlita ett proffs som tar hand om det. En skorstensinspektör skall också leta efter eventuella skador på och i skorstenen så som löst tegel, sprickor eller avsaknad av fogmassa. Reparera skador så fort som möjligt innan du tänder din brasa. Se alltid till att din skorsten är täckt så att regn inte kan komma in i den. Ett tak på din skorsten ser också till så inga djur eller annat skräp kan komma in i den.

Så trevlig och mysig som en eldstad kan vara så är det fortfarande en risk att använda dem, framförallt om du inte genomför regelbundet underhåll på dem. Genom att städa och underhålla din eldstad så kan du njuta av dem och dess värme i ditt hem.