Putsa fönster professionellt

att putsa fönster blir lätt med denna guide för fönsterputsning

Har du någonsin funderat på hur en professionell fönsterputsare lyckas få sina fönster perfekt rena på ett ögonblick medan det tar lång tid för dig? Och dessutom den gången du anställde en professionell firma för att ta hand om dina fönster så lämnade de inte ens en liten stimma kvar, till skillnad från när du putsade dem innan med papper och fönsterputs.

6 steg till att professionellt putsa dina fönster – från verktyg till hur man gör

Ta mig inte på fel sätt, själv har jag nog jobbat 10 år i industrin och använder mig ibland av samma metod, men då oftast på insidan fönstret i min bil eftersom glaset är kurvat, och gör det omöjligt att använda en fönsterskrapa. Jag använder pappershanddukar ibland också på min badrumsspegel när jag är för lat för att gå ut och hämta mina riktiga verktyg. För alla ni som letar efter ett sätt att enkelt få era fönster att bli skinande rena så kommer här en kort så-gör-man lista inklusive några enkla tricks från en av branschens egna.

  1. Använd en fönsterskrapa. Punkt. Även fast det finns skrapor i alla de möjliga storlekarna från någon decimeter till någon meter, så är nog en med ett blad mellan 30 och 45 cm mest lämplig. Även fast en liten skrapa kanske kväver att man måste svepa över fönster fler gånger än med en större, så har jag märkt att en liten skrapa från början är lättare att hantera för en nybörjare. Du kan hitta bra skrapor på nästan vilken affär som helst.
  1. Helt vanligt diskmedel fungerar fint i de allra flesta fall. I 9 utav 10 hem så använder jag lite Yes, Grumme diskmedel eller liknande i några liter vanligt kranvatten. Men hur mycket är för mycket eller för lite? Om du använder för lite så glider inte skrapan över fönsterglaset och om du använder alldeles för mycket, ja, då lämnar du massor med strimmor och märken efter dig. Ett tryck på diskmedelsflaskan på några sekunder bör vara alldeles lagom.
  2. Rengör med en svamp. Även fast jag använder mig av alla möjliga storlekar, former och texturer på moppar, applikatorer och tvättpäls för att applicera diskmedelsvattnet och rengöra, så finns det ingen anledning till att en vanlig svamp inte skulle kunna göra jobbet. Men om du redan är beredd att ta det ett steg längre och är på väg till affären för att köpa en fönsterskrapa så är en 30 cm tvättpälsmopp ett ganska standard verktyg. Så länge som du inte har fönster som är mindre än 30 cm breda så är nog detta redskap det du behöver.
  3. Doppa ner svampen/moppen djupt och använd mycket diskmedelsvatten på glaset. Men för de rena fönstrens skull, försök att stå emot impulsen att täcka även ovansidan av fönstren med såpvattnet, eftersom det sedan bara kommer att fortsätta droppa ner på fönsterrutan efter att du är klar med den.
  4. Efter att du noggrant rengjort glaset så dra fönsterskrapan från en sida till en annan horisontellt och jobba dig nedåt på fönstret. Säkerligen så kommer du att märka att det blev lite vatten kvar på sidan av fönstret där du startade. Det finns olika sätt att hantera detta, men det enklaste är att lämna det så tills du börjar med nästa steg och då torka bort det med en trasa. Annars så kan du medan fönstret fortfarande är blött ta en torr trasa över fingret och dra det vertikalt ner på rutan där du tänkt börja med skrapan och lämna efter dig en torr rand. Men nu måste du också torka skrapan torr efter varje svep över fönstret. Detta sätt löser också ditt problem.
  5. Underskatta inte behovet av några bra bomullstrasor. DETTA ÄR A OCH O! Även fast såpvattnet och fönsterskrapan säkerligen fått bort all smuts och lämnat fönstret skinande rent i stort sett överallt, så kommer det också utan tvekan att finnas kvar lite vatten i utkanten av fönstret. Nu är det dags för den rena och luddfria bomullstrasan. Detta är inte att förväxla med vilken trasa som helst. Jag inser att beställa bomullstrasor som jag gör, som är del av ett sjukhusmaterial för operationer, för 200 kronor styck, kanske är lite orealistiskt för alla, men försök att hitta något liknande. Satsa på väldigt tunna och helst av bomull.

Men i värsta fall så fungerar också pappershanddukar även fast de lämnar ludd kvar på fönsterrutan. Oavsett av vilken sort av pappershanddukar du använder så bör den kvadratdecimetern som täcker din hand vara ren och torr varje gång den nuddar fönstret. Torka, hitta en ny ren del av pappershandduken, torka igen, hitta en ren del, o.s.v. När alla rena och torra delar av pappershandduken är använda, ta en ny. I ett litet hus så använder jag nog 8 till 10 rullar med pappershanddukar och i större hus ibland runt 30 till 40 stycken! En helt ren del av en pappershandduk kan ta bort alla strimmor eller droppar som du lämnat efter dig.

Några hjälpsamma tips på fönsterputsning:

  • Viss smuts på dina fönster kan bara fås bort med hjälp av ett rakblad. Samma affär som sålde dig dina andra verktyg för fönsterputsning borde nog ha en decimeter stor rakbladsskrapa för ändamålet också. Självfallet så kan du använda vilket rakblad som helst för att få bort smuts från glaset, men se bara till att rakbladet är nytt varje gång du använder dig av det, eftersom den minsta lilla rostfläcken på det kan förstöra dina fönster.
  • Gummit på fönsterskrapan håller inte för alltid. Men som tur är så finns det två sidor av det. Ett utslitet eller gammalt gummiblad lämnar strimmor efter sig men kan vändas på och fortsätta användas till det är dags att byta ut hela gummit. Det kostar normalt runt en tjugolapp.
  • Ja, det finns ännu en metod att använda sig av fönsterskrapor som är mycket snabbare och som lämnar färre strimmor, men det kräver också en teknik som kan liknas med en konstform. Den går under lika många olika namn som det finns professionella fönsterputsare: Snurren, supersnurren, gungan eller helt enkelt s-metoden bara för att nämna några få. Oavsett valt namn så går tekniken ut på att efter du lagt på fönsterskrapan på fönstret dra den över rutan fram och tillbaka i ett helt svepande drag, och samtidigt få bort allt vatten från fönsterglaset. Kan du klara av det? Absolut! Det finns massor av videor på nätet som visar hur man gör och hemsidor som även har så-gör-man listor med video för att hjälpa dem som verkligen vill få sina fönster skinande rena.

Lycka till i dina försök. Om du övertalar dig själv att sluta med fönsterputsmedel och pappershanddukar så ska du se att städprojektet inte bara tar mindre tid, utan också har ett mycket bättre slutresultat.

Nu när dina fönster är rena så är det kanske dags att ta itu med de andra delarna av fönstret såsom bräden, bläck och persienner. Leta på nätet så hittar du säkert andra artiklar med tips och tricks för det.

Lycka till! – Staffan på Flyttstädning 08 i Stockholm