Flyttfirma i Stockholm – Välj rätt flyttföretag

rätt flyttfirma för flytten

Att flytta kan vara ansträngande och tidskrävande, särskilt om du äger mycket saker. Att packa ned alla saker, hyra en flyttbil, lasta alla prylar och möbler, köra till det nya boendet och packa upp allt igen… Det tar sin tid. Det är därför många väljer att anlita en flyttfirma för att göra allt, eller delar av det, åt dem.

Så väljer du den bästa flyttfirman

Även om det kan bespara dig mycket tid och stress att anlita en flyttfirma, så kan det också gå åt helt fel håll och bli ännu värre om du råkar anlita fel firma. För att skydda dig själv och dina ägodelar bör du därför känna till hur man bör tänka när man ska välja flyttfirma.

Här följer några saker att tänka på:

1) Hur stor del av flytten vill du överlåta åt flyttfirman?

Vissa väljer att flyttpacka själva och anlitar någon för att lasta och lossa samt transportera tillhörigheterna. Andra, särskilt sådana som flyttar till ett annat land, anlitar någon som packar ihop alla tillhörigheter åt dem och lastar ombord på lastbilen för att sedan sköta själva transporten själva. Andra anlitar någon/några att fixa allting – från nedpackning till uppackning i den nya bostaden.

2) Hur stor är er budget?

Allt som du låter en flyttfirma sköta åt dig kostar givetvis. Om du har en stram budget kan du behöva balansera bekvämligheten och kvalitén mot kostnaden. Det innebär att du kanske måste göra en del av jobbet själv och bara anlita hjälp med de svåraste delarna – vanligtvis lastningen och transporteringen. Jämför priser mellan de olika flyttfirmorna och välj sedan den som bäst passar dina behov och förutsättningar.

3) Hur långt skall du flytta?

Långväga flyttar påverkar två saker i valet av flyttfirma – kostnaden och vilka firmor du har att välja mellan. Vissa lokala flyttfirmor kanske inte sköter flyttar utanför samma stad, län eller land. Det är också viktigt att boka en långväga flytt i god tid för att vara säker på att flyttfirman har möjlighet att hjälpa till.

4) Försäkrar din flyttfirma dina tillhörigheter mot skada eller förlust?

Dina tillhörigheter är värda mycket pengar, försök bara tänka på hur mycket det skulle kosta att ersätta allt eller delar av det

Många flyttfirmor ersätter bara en bråkdel av dina tillhörigheters värde om något skulle hända dem. Fråga flyttfirman hur mycket de ersätter för förlorade eller skadade tillhörigheter och se till att få en skriftlig kopia av denna policy. Om de inte ger tillräckligt med täckning kan du fundera på en tilläggsförsäkring.

5) Vilket rykte har flyttfirman?

Vi har väl alla hört skräckhistorier om tillhörigheter som visat sig saknas eller ha gått sönder efter att flyttfirman lastat ur flyttbilen och åkt vidare. Det är viktigt att känna till om en flyttfirma har ett rykte om sig att ha sönder och/eller stjäla saker.

Ett sätt att undersöka en flyttfirmas rykte på är att söka efter deras namn på internet. Leta efter både klagomål och uppföljning eftersom det är minst lika viktigt hur firman har hanterat klagomålet.

Hur länge företaget har varit i branschen är också en god indikator på rykte. Företag med dåligt rykte finns generellt sett inte kvar särskilt länge, varvid ett långlivat företag förmodligen är ett bättre val än ett nystartat.

6) Kan flyttfirman ge dig referenser?

En bra flyttfirma bör kunna förse dig med referenser om du efterfrågar det. Kontrollera gärna dessa referenser, men håll i åtanke att de sannolikt presenterar de referenser som de vet kommer vara positiva. Den överlägset bästa referensen du kan få är emellertid den från en vän eller bekant till dig. Det är förmodligen säkrare att anlita en flyttfirma som rekommenderats till dig av någon du känner än att anlita någon du aldrig har hört talas om innan.

Några slutliga tips på hur du väljer flyttfirma

När du anlitar en flyttfirma lägger du en stor del av ditt liv i någon annans händer. Saker som möbler, kläder och köksutrustning är dyra, men eftersom man brukar samla på sig dem över en längre tid inser få hur mycket pengar man faktiskt har bundit upp i sina ägodelar.

Eftersom så mycket hänger på att man anlitar en bra flyttfirma är det viktigt att veta hur man väljer en. Innan du börjar kontakta flyttfirmor för offerter så skriv gärna ned alla frågor du vill ställa. Detta hjälper dig att vara fokuserad under samtalet.

Kom ihåg att dina ägodelar är värdefulla, så se till att du anlitar en flyttfirma i Stockholm du kan lita på!