Miljövänliga Städtips

miljövänliga städtips

Att hålla sitt hem rent och i ordning kan vara en utmaning, speciellt med alla de andra dagliga måstena i livet. Tvätt, matplanering och matlagning, arbete och andra dagliga sysslor kan tillsammans ta upp för mycket av din tid, men för att ha ett hälsosamt hem, så måste det vara rent.

Miljövänliga städtips för ditt hem

Att hitta sätt att rengöra sitt hem utan tunga kemikalier kan vara än mer utmanande, men att minska sitt bidrag med koldioxid och att eliminera sin familjs kontakt med kemikalier bör vara en prioritet, speciellt då fler och fler bevis pekar på att hälsan påverkas negativt om man utsätts för tunga kemikalier. En annan fördel med att hålla hemmet rent är minskningen av insekter och gnagare som kan hitta sin väg in i hemmet, för ett rent hem är inte attraktivt för invaderingsvilliga skadedjur.

Gör detta för ett säkrare och hälsosammare hem

Miljövänliga städtips för att göra ditt hem säkrare och mer hälsosamt, utan användning av tunga kemikalier, är som följer:

 • Skura trägolv med ytskikt med ett icke giftigt rengöringsmedel gjort av en blandning av en halv deciliter milt flytande diskmedel och en hink med varmt vatten.
 • Om du har skrapmärken på dina golv strö över lite bakpulver på en fuktig svamp och gnugga bort märket. Bakpulver kan också användas som ett icke slipande rengöringsmedel på bänkskivor, diskho, badkar, ugnar och fiberglas. Ilagd med tvätten kan det ta bort odörer och bakpulver kan också användas till att fräscha upp luften och kan användas som deodorant till mattor.
 • Som desinfektionsmedel använd eterisk olja (såsom klöver, lavendel och citronessens) blandat med vatten i en sprayflaska. Spraya sedan på ytorna som du vill desinfektera, såsom badrum och diskho (använd en tesked olja till fem deciliter vatten).
 • För att avhjälpa stopp i avlopp häll i två deciliter bakpulver följt av en deciliter vinäger och täck sedan över avloppet med en propp eller till och med en mattallrik. Låt det dra i 30 minuter och häll sedan hett vatten ner i avloppet under flera minuter. Om du gör detta en gång i månaden kan du hålla dina avlopp rena och utan att få stopp i dem.

Förebygg skadedjur i hemmet

För att förebygga skadedjur i ditt hem finns det några saker som du kan göra hemma som inte kräver användning av kemikalier. Dessa miljövänliga städtips som förebygger detta kommer här:

 • Förvara sopor i tätt förslutna behållare och förvara dem en bit bort från ditt hem.
 • Undersök om det finns några hål eller sprickor på utsidan av ditt hem som kan göra det enkelt för insekter och gnagare att ta sig in. Täta dessa hål med tätningsmedel eller andra material.
 • Ta ofta ut soporna och håll köket rent.
 • Förvara all mat i skafferiet i tätt förslutna behållare heller än de kartonger och påsar som de kanske kommer i från affären.
 • Låt inte matskålen till husdjuret stå framme över natten.
 • Reparera eller byt ut slitna fönster eller nätdörrar.

Dessa förebyggande åtgärder för skadedjur innehåller inga kemikalier och kan hindra insekter från att komma in i ditt hem.

Miljövänligt medel för att få bort skadedjur

För skadedjurs avskräckningsmedel som inte innehåller kemikalier finns det massor med saker som du kan använda inne i ditt hem för att hjälpa minska insekternas invånarantal.

 • För att avskräcka blomflugor placera naturlig pepparmynta från din trädgård runt fönsterkarmar och diskho (blomflugor gillar inte pepparmynta).
 • Till myror använd citronolja eller kaffesump på ställen där det är möjligt för myrorna att ta sig in i ditt hem (myror gillar ingetdera).
 • För att bli av med kackerlackor använd en liten del torkad kattmynta (som kackerlackor hatar) till lite vatten och för ett ”kattmynta te”. Häll den sedan kalla blandningen i en sprayflaska och spruta på så fort ett problem med kackerlackor uppenbarar sig.

Dessa miljövänliga städtips och rengöringstips och skadedjursförebyggande åtgärder är alla fria från kemikalier och kan hjälpa din familj till att minimera ert koldioxidutsläpp, samtidigt som de skyddar din familj från tunga kemikalier som ofta används i traditionella skadedjursprodukter. Om du följer dessa tips kommer du också kunna minska skadedjuren i ditt hem och hjälpa ett stressat liv bli lite mindre stressat och än mer skadedjursfritt.

Har du några flera miljövänliga städtips!? Hör av dig till vårt städbolag i Stockholm!

Av: Amanda Zetterberg