Få bort svartmögel i hus och badrum

10 tips på att få bort mögel i ditt hem

Städa och ta bort svartmögel med vanliga giftfria hushållsprodukter

Du kan hitta flera hushållsprodukter du kan använda för att städa bort svartmögel. Det här är en kort lista över vanliga produkter du kan använda.

Mögel är egentligen en svamp som trivs i fuktiga förhållanden. Det hittas oftast på platser i huset som förblir fuktiga te x badrum, kök eller källaren. Mögelsvamp kan vara skadligt för ytan det växer på, det kan missfärga eller fräta på ytan. Det kan också påverka allergiker och orsaka dödlig lunginfektion om det andas in. Nyckeln till mögelkontroll är fuktkontroll.

Det är viktigt att torka vattenskadade områden inom 24-48 för att förhindra mögel. Om du får problem med mögel i ditt hus så städa upp möglet och se till att bli av med överflödigt vatten eller fukt. Laga läckande vattenledningar eller andra källor till fukt. Tvätta bort mögel från hållbara ytor med rengöringsmedel och vatten och torka noga. Om du har röta på absorberande material te x takplattor eller mattor kan de behövas bytas ut. De här 10 huskurerna kan hjälpa dig att bli av med mögelsvamp på ett effektivt sätt.

1. Tvätta bort svartmögel med tvål och vatten

Du kan använda en blandning av tvättmedel och vatten för att tvätta bort svampen från icke porösa ytor så som glas och kakel. Tvättmedel dödar inte mögel utan lösningen är till för att skrubba bort synliga mögelfläckar från ytorna. När mögelsvampen växer på ickeporösa ytor räcker det att rengöra de noggrann och torka noga efteråt. Du behöver inte döda möglet. För rengöring av svartmögel från utomhuskuddar blanda en liter vatten och en fjärdedelskopp tvättmedel i hinken. Rör runt ordentligt så att det blandas och börjar löddra lätt.

Skrubba kuddarna med en svamp tills får bort rötan och mjöldaggen från fläckarna. Diskmedlet skall döda möglet och mjöldaggen medan det bryter ner fläcken. Blötlägg eventuella kvarvarande fläckar med citronsaft. Du kan fortfarande ha några bleka fläckar kvar på kudden när du är klar med att tvätta dem. Dessa bör du mätta med citronsaft och låta dem torka i solen. Citronsaften kommer att lyfta resten av fläcken från kudden med hjälp av solljus som katalysator. Detta kommer också ta bort all mögellukt.

2. Tvätta bort svartmögel med bakpulver

Strö bakpulver över den mögliga mattan och låt det absorbera i minst 20 minuter men helst över natten. Använd en damsugar med tom påse för att få maximal effektivitet för att suga upp bakpulvret. Bakpulver kan även användas för att göra rent kakelgolv. Blanda tillräckligt med vatten med bakpulver med vatten för så att det blir en mjuk pasta som du smörjer in fläckarna på kaklet med. Skrubba och skölj med en blandning av ättika och vatten för att neutralisera bakpulvret och för att undvika rester.

3. Tvätta bort med vinäger

Tvätta bort mögelangreppet från hårda ytor med hjälp av en lösning av lika delar vinäger och vatten. Fyll en plastspruta med lösningen och spraya ytor i badrum och kök med lösningen och skrubba området med en riktigt hård borste. Den senaste trenden i möggel och mjöldaggskontroll är sprayerna som du använder varje gång du har duschat. Dessa produkter fungerar alldeles utmärkt men de fungerar i princip på samma sätt som vinägerblandningen. Vinäger kan ersätta nästan alla städprodukter för badrum som säljs i dag med undantag för de som innehåller tunga slipmedel.

4. Tvätta bort med klorin

Använd en lösning av en del klorin och en del vatten för att göra rent mattor och klädsel som har drabbats. Blöt en svamp eller trasa i lösningen och dra den över möglet så att porerna fastnar i trasan. OBS.. Även om klorin tvättar bort svartmögel så kommer det inte döda den på porösa ytor. Du måste fortfarande använda en mögeldödare innan eller efter du rengör svart mögel med klorin.

5. Tvätta bort med väteperoxid

Köp en flaska 3% väteperoxid på apoteket. Häll över väteperoxiden i en sprayflaska och spraya den över den mögliga ytan. Låt det verka i minst 15 minuter för att väteperoxiden skall hinna döda all mögel. Efter det så skura för att avlägsna alla mögelfläckar.

För envisa områden på platser som är svåra att komma åt te x i kakelfogarna använd koncentrerad väteperoxid. Häl några kapsyler direkt på det drabbade området och låt det verka i 15 minuter och skrubba sedan med en tandborste. OBS.. Ställ flaskan med den överblivna väteperoxiden på en mörk plats eftersom ljus minskat effekten av väteperoxiden. För effektiv mögelborttagning kan du även blanda i lite vinäger i väteperoxiden under städningen.

Väteperoxid är en effektiv mögeldödare eftersom den har inslag av antibakteriellt, antivirus och antisvamp. Det är mycket säkrare att använda än klorin eftersom det inte producerar giftiga rester eller giftiga ångor som skadar miljön.

Väteperoxid är bra på att tvätta bort mögel på nästan alla ytor och matreal, inklusive kläder, väggar, badrumsarmaturer och vitvaror. För löstagbara mattor så lägg dem ute en solig dag så att baksidan av mattan utsätts för solen. Blanda en del av 3% väteperoxid med 5 delar vatten, spraya lösningen på baksidan av mattan och låten ligga i solen under dagen. Kombinationen av direkt solljus och väteperoxid dödar mögelsporer.

6. Rengör med ammoniak

Gör en ammoniaklösning på en del ammoniak och en del vatten. Fyll en sprayflaska med ammoniaklösningen och spraya den på de mögliga ytorna. Låt lösningen sitta i flera timmar innan du sköljer med vatten. Efter att du har sköljt med vatten se till att området är helt torrt. För vinyldynor i t ex båten kombinera ¼ kopp av ammoniak med en kopp vatten och häll lösningen i en sprayflaska. Spraya formen med blandningen och skrubba med en borste. Skölj med rent vatten för att få bort lösningen från dynorna. Om du fortfarande känner av mögel på dynorna kan du använda tvättsprit.

OBS.. Ammoniak och liknande blekmedel dödar mögelväxt på ickeporösa matreal som badkar, kakel, bänkskivor och glas. Men ammoniak är inte ett effektivt medel för att ta bort mögel från porösa matreal som gips och trä. Ammoniak är en stark kemikalie och de avger giftiga ångor när de blandas med klorin. Var försiktig när du använder ammoniak.

7. Skrubba med flytande tvättmedel

Häll två koppar kallt vatten och en matsked flytande tvättmedel i en skål och vispa med elvisp för att skapa ett tjockt skum. Ta en trasa och ös ur skummet och gnid det försiktigt på den mögliga mattan. Växla mellan rena trasor och att ösa på mer lödder. Skölj mattan med vanligt vatten. Dutta en torr trasa mot fläcken för att ta bort överbliven fukt. Se till att fläcken blir så torr som möjligt.

8. Tvätta bort röta med ett hemmagjort desinfektionsmedel

När all fuktmögel har blivit borttaget så använd en spraydesinfektion för att göra rent området. Kombinera 1 kopp destillerat vatten, 1 kopp 91% isopropylalkohol med saften från ett par normalstora citroner. Lösningen är tillräckligt säker för att spraya i luften och skadar inte ytor som det kommer i kontakt med. Förvara flaskan i kylskåpet och använd den inom ett par veckor. Det kommer att ge ditt hem den sterila lukten av en läkarmottagning med en antydan av citron som om det vore nydammat.

9. Gnugga med extrakt från grapefruktkärnor

De flesta hushåll har in extrakt från grapefruktkärnor hemma i skåpet men det är lätt att få tag på. Kombinera 20 droppar av extraktet med en kopp vatten för att få en bra mögeldödare. Spruta bara lösningen på de mögliga ytorna och torka av med en mjuk trasa. Det kommer att ta bort möglet och lämna ofarliga rester som förhindrar det från att komma tillbaka.

10. Använd citronsyra

Din lokala livsmedelsbutik borde ha kristalliserad citronsyra och det är relativt billigt. Använd ungefär en kopp syra till 1,5 liter varmt vatten. Du kan använda din mopp och vrida ur den men risken är att det avdunstar innan du har hunnit med hela. Blötlägg golvet (endast klinkergolv) om du har ett stort rum och behöver tid så att det inte torkar när du skrubbar. Låt syran verka lite och ge den tid att bryta upp kalk, smuts, rost och naturligtvis svartmögel.

Du måste skölja flera gånger när du använder citronsyra för det är inte lika lätt att få bort som andra produkter men det är mycket säkrare runt barn. Att rengöra ett klinkergolv med citronsyra är inte bara miljövänligt utan också otroligt effektivt.

Och där har du det, huskurer för att ta bort svartmögelsvampar.

Av: Amanda Zetterberg på Flyttstädning Stockholm (08)