Djuprengöring av restaurangkök – Få rutin på din rengöring

rutin för att rengöra ett restaurangkök

Ett restaurangkök har oftast en väldigt stressig atmosfär och trots att det många gånger har massor med produktiva anställda. Så är det svårt att hålla saker i ordning och rena. Eftersom ett kök i en restaurang kräver andra rengöringsmetoder kan inte vem som helst utföra en djuprengöring enligt miljö och hälsas regelverk.

Rengöringsrutin i restaurangkök

En rengöringsrutin i ett restaurangkök måste inkludera alla de platser som är svåra att nå för att med säkerhet få bort all smuts. Alla vinklar och vrår bör täckas som exempelvis under diskbänkarna och mellan spisen och bänkarna. 

Hur ofta bör man utföra en djuprengöring?

För att en ägare av en mataffär, restaurang, skola eller storkök av annat slag ska känna sig riktigt tillfreds så bör han utföra en djuprengöring minst en gång per år.

God hygien i köket är a och o

En god hygien runt maten är a och o för att se till att produkterna som erbjuds till försäljning är riskfria. Det hjälper till att skydda både kunderna i sig, samt företagets trovärdighet. Sedan är en god hygien också en skyldighet rent lagligt sett.

Bakteriesamlingar på maten av farliga bakterier kan snabbt spridas. Bakteriesamlingar kan leda till sjukdom särskild bland de yngre och äldre, samt de som redan är sjuka och i riskzonen. För dessa personer kan detta vara farligt.

Se upp med korskontaminering

Korskontaminering är något man bör se extra mycket upp med eftersom det kan sprida bakterier från en matprodukt till många. Detta är särskilt sant gällande färska produkter då en sådan spridning kan ske så fort en matprodukt rör vid en annan.

Bakterier kan också spridas på annat sätt såsom genom händer, verktyg, arbetsbänkar, kläder samt genom knivblad och andra redskap. Korskontaminering ligger många gånger bakom bakteriesamlingar och spridning.

Korskontaminering kan ske snabbt. Det händer många gånger då man förvarar färska matvaror tillsammans med tillagade, eller då man inte tvättat händerna mellan man hanterat färsk mat och tillagad. Skärbrädor kan också vara syndabockar. Särskilt om de är gjorda av trä eller om man använder samma skärbräda till färska som till tillagade matprodukter.

Hygieniska säkerhetsbestämmelser för restaurangkök

Kommersiella kök går under hygieniska säkerhetsbestämmelser som kan hittas i landets lagbok. Även EU har sina egna regler, se ”The General Law Regulation 178/2002” för mer information om det.

För att se till att hålla maten säker från korskontaminering håll alltid färsk mat separerad från tillagad. Tillaga maten tillräckligt länge, samt till de rätta temperaturerna, för att med säkerhet eliminera alla farliga bakterier. Se till att maten håller rätt temperatur och använd rent vatten och rena verktyg.

Städrutin av storkök

Men man bör därtill alltid lägga till en högeffektiv städrutin av storköket. Den handlar inte bara om att få arbetsytorna och platserna där man tillagar mat rena. Utan de måste också bli fria från alla eventuella skadliga bakterier.

Rengöring av kylskåp

Kylskåp bör regelbundet testas för att se till att de håller lämplig temperatur, samt att de alltid måste hållas rena både på insidan och på utsidan. Köksfläktar samt annan ventilation i köket är ett av de ställen som oftast missas då man städar. Inne i takfläkten eller i rören som leder från dem sitter det oftast filter som måste bytas ut på en regelbunden basis.

Rengöra fläkt- och ventilationssystemet

Alla delar av fläkt- och ventilationssystemet, från filter till ledningar samt fogar och lås bör kontrolleras regelbundet samt underhållas. Det är även oerhört viktigt att rengöra alla delar av det, eftersom systemet används extremt mycket i köken och kommer i kontakt med både olja, smuts och bakterier. Mögel byggs lätt upp här och kan leda till att både luften kan bli förorenad likväl som att det kan börjar brinna.

En bra städfirma i Stockholm som utför restaurangstäd för kök rekommenderar underhåll likväl som rengöring. Gör scheman och lägg till allt som behövs göras noggrant. Schemalägg djuprengöring av hela köket i intervaller som passar för hur mycket köket används och lägg till de ställen som är svåra att nå på listan. Såsom listerna mellan bänkskivorna, området under diskbänken samt att hålla alla matlagningsredskap rena.

Följ ett städschema

Oavsett om det gäller ett kök hemma, gatukök eller ett restaurangkök så är kökshygien, likväl som renlighet, oerhört viktigt. Att möta kraven för en god hygien runt om, och gällande mat, är kanske ännu mer viktigt i kommersiella kök. Det är en bevisat god idé att följa ett dagligt städschema och se till att allt på listan blivit utfört, exempelvis då man avslutar sitt arbetspass. Denna metod leder till att det är rätt så enkelt att möta de krav på hygien som ställs.

Men oavsett så kan beläggningar och fett likväl som bakteriesamlingar byggas upp med tiden på de ställen som är svårare att komma åt. Såsom bakom arbetsbänkar, på vissa ytor och även i taken. Det lättaste sättet att hantera dessa oundvikliga beläggningar är att göra ett schema för en regelbunden rengöring. Följ de råd som finns från experter. Få kunskap om hur, och använda de redskap som finns för att lyckas med en effektiv rengöring av de ställen som kanske inte med lätthet rengörs varje dag.

Så städar ett städföretag som har städexperter

En professionell städfirma som är experter inom området rengör på ett vettigt och också organiserat sätt. För att förklara det enkelt så kan företaget kanske gå till väga på detta sätt;

Plocka isär och rengöra att maskiner

Till att börja med så måste alla maskiner i köket plockas isär för att kunna komma åt att rengöra alla delarna ordentligt. Man kan blötlägga dem i en så kallad ”dopptank”. Det kan vara en stor kastrull som är fylld med varmt, eller till och med hett, avfettningsmedel. Delar som kan passa för att rengöras på detta sätt kan vara oljefilter, ugnsgaller, spislock, friteringskorgar och stekpannor, fläktdelar och andra riktigt smutsiga saker. Lämna de saker som behövs blötläggas i dopptanken så länge som det är rekommenderat av tillverkarna av delen i fråga.

Rengör och torka av alla ytor

Efter det är gjort så är det dags att rengöra alla ytor och närmiljö i ditt restaurangkök som kan komma i kontakt med vatten. Alla objekt som drivs av elektricitet bör tas bort. Alla uttag som inte redan är skyddade bör skyddas med vattentät tejp av polyeten.

Använda högtryckstvätt

För att se till att stöket blir så litet som möjligt och undvika att smutsa ner köksmaskiner då man rengör med högtrycksslang. Så kan det vara en bra idé att ta lös dem och ut ur köket. De som sitter nära väggen kan också med fördel flyttas på för att se till att det blir rent både under och bakom maskinerna.

Använda ångmaskin

Insidan av maskiner och skåp bör rengöras från oljerester med hjälp av stålborstar. Även med skrapor, innan man rengör dem på det rekommenderade sättet för ytan. När man är klar med rengöringen bör det inte finnas några rester kvar av varken beläggningar, smuts eller rengöringsmedel på några av ytorna i köket. Ytor såsom tak rengörs oftast med en ångmaskin. När även det är klart kan du ställa tillbaka alla dina maskiner och redskap på sina rätta ställen.

Desinfektera preparationsområden och tillagningsstationer

Tillagnings- och preparationsområdena i köket bör nu desinfekteras. En ångmaskin eller ångdammsugare bör användas för att ordentligen rengöra golvet.

Släng skräp och sopor!

Till sist så bör man städa upp i själva byggnaden och all smuts såsom skräp bör slängas, samt att man städar upp runt ingångarna. Om man anlitat en städfirma till djuprengöringen av köket så kan man nu inspektera arbetet som utförts. Om man är nöjd, bekräfta det genom att skriva under deras nöjdhetsgaranti. Oftast så utförs en djuprengöring av restaurangkök nattetid för att undvika att krocka med andra aktiviteter i köket. Om så är fallet och man själv inte är på plats när städfirman avslutat arbetet, så är de ansvariga för att låsa lokalen. De måste då se till att allt är säkert och också sedan överlämna nycklarna dit det är i förväg bestämt.